Barion Pixel

A bőr munkavédelmi cipő tisztítása 5 pontban

A bőrcipő – akár munkavédelmi célból, akár utcai viseletként hordjuk- akkor lesz hosszúéletű, ha odafigyelünk a karbantartására. Hogyan tisztítsunk egy bőr munkavédelmi cipőt? Mit ne tegyünk? Összeszedtük 5 tipp formájában a lényeget!

A bőr munkavédelmi cipők

A bőr a munkavédelmi cipők egyik legkedveltebb alapanyaga. Bár, ahogy korábbi bejegyzésünkben már említettük, a munka típusán is múlik, hogy milyen anyagú cipőt érdemes választani. A bőr előnye, hogy jól szellőzik, és eléggé ellenálló. Sok bőrből készült munkacipő szőtt textilbéléssel kapható, amely elvezeti a nedvességet, ez jól kiegészíti a bőr szellőző funkcióját. Egyébként vízálló bőr munkavédelmi cipők is léteznek! A gyártók viasszal érik el ezt a képességet. Azonban ha igazán nedves terepen dolgozol, vagy épp olyan tevékenységet végzel, ahol maró anyagokkal találkozhatsz, jobb, ha szintetikus anyagból készült cipőt választasz.

Karbantartási tippek

1.Nem mindegy, hogy milyen bőr

Tudtad, hogy nem ugyanúgy kell kezelni minden bőrcipőt? Habár a tisztításukkal kapcsolatos fő jellemzők hasonlóak, azért vannak eltérések a különböző típusú bőrök között. A legfőbb különbség a fedett és a hasított bőr között van. A legtöbb munkavédelmi cipő fedett bőrből készül, ez általában marhabőr, amely festve van, egyenletes vastagságú, rugalmas, kezelt bőr. Még említést érdemel a krupon bőr. Ez a kategória nem a bőr feldolgozásának alapján értendő, hanem az elhelyezkedés alapján. Ugyanis a krupon a bőr hátközepi része. A cipész szakma ezt tartja a  legértékesebb résznek. Ugyanis a hátközéprész a legegyenletesebb és a legvastagabb, legtömörebb része minden állati bőrnek. A mechanikai hatásoknak, de még a nedvességnek is ez a fajta bőr áll a legjobban ellen. Természetesen a bőrcipőket kezelik, hogy a természetes adottságok mellett plusz védelmet biztosítsanak. Például a bőr munkavédelmi cipőket viasszal teszik vízállóbbá. 

A fedett bőrből gyártott cipőket olajtartalmú szerekkel érdemes ápolni, esetleg babaolajjal. 

A másik fajtába a nubuk, a velúr és társai tartoznak. Ezekből a puha, kényes bőrökből, melyek finom kikészítésű anyagok, ritkán gyártanak munkavédelmi cipőt. Hiszen nem a legpraktikusabb döntés ilyen cipőt használni munkavédelmi célra. Azonban ha véletlenül a bőrcipőn lenne nubuk vagy velúr részlet, akkor jól jöhet az infó: soha ne használj mást a tisztításra, mint cipőkefét és cipősampont. 

2. Óvatosan a vízzel

A  bőrből készült cipőket soha nem szabad vízzel mosni, eláztatni, mert a nedvesség erőteljesen kihat az anyag minőségére, a bőr a víz hatására megváltozik. Ezért az ilyen munkavédelmi cipőket még akkor sem tisztítjuk bő vízzel, ha vízlepergető bőrről van szó. Utóbbi esetben is maximum enyhén nedves rongyot érdemes használni. 

A bőrcipőket szárazon kell tisztítani, a sártól cipőkefével, durvább ronggyal szabadítjuk meg, de minden szennyeződést így kell kezelni, hiszen a vegyszerek ártanak a bőrnek. Miután megtisztítottuk a cipőt, valamilyen olajjal kell ápolnunk, mert nedvességre van szüksége ahhoz, hogy a bőr rugalmas állaga megmaradjon.

3. A bőr munkavédelmi cipőt tilos fényezni

Sokan szeretik, megjelenésük igényes, és igazuk van, abban is, hogy a bőr munkavédelmi cipő is legyen ápolt, igényes és sikkes. Hiszen a ruhánk sokat árul el rólunk, akkor is, ha munkaruha. Sőt, talán akkor a legtöbbet.

Azonban a bőrből készült munkavédelmi cipőt, illetve bármilyen bőrcipőt soha, de soha ne fényezzük. Legalábbis gyorsfénnyel. Ugyanis a cipőboltokban árult, sokszor szivacsos végű, egyszerűen használható gyorsfény könnyű használatot, gyors sikert igér ugyan, de hosszútávon kárt tesz a bőrcipőben. Ugyanis szilikont tartalmaz, amely szárítja a bőrt. Ha mindenáron fényezni szeretnéd a cipőd, akkor használ viasz cipőfényezőt! 

4. Így ne szárítsd

Ugye az eddigiek alapján egyértelmű, hogy bőrcipőt soha nem mosunk mosógépben? Hasonló a helyzet a szárítógéppel is, sőt, a fűtőtest vagy a nyílt nap sem tesz jót a bőrnek. A hirtelen intenzív hő hatására ugyanis kiszárad, tönkremegy. A szárítás legyen fokozatosabb, és a legjobb, ha sámfát használunk hozzá, hogy ne menjen össze a lábbeli. Ha bőr munkavédelmi cipő tisztításáról van tehát szó, óvatosan és fokozatosan szárítsd!

5. Rendszeresen tisztítsd

Ha a bakancsot, cipőt rendszeresen tisztítod, akkor azzal el tudod kerülni a szennyeződés felhalmozódását. Mondanunk sem kell, hogy ez pedig azért fontos, mert így kerülhető el a vegyszerek használata. És persze a rendszeres tisztántartással és ápolással tudjuk megőrizni a cipő minőségét, így garantálható a hosszú élettartam.