Barion Pixel

Minden, amit tudni szeretnél a munkavédelmi cipőkről!

A megfelelő, sőt, tökéletes munkavédelmi cipő megtalálásának alapja a tájékozódás. Hiszen egyformán számít a biztonság, a kényelem és a funkció is!  Ezért az is fontos, hogy teljesen tisztában legyél azzal, hogy mire van szükséged. Nézzük meg, hogy milyen szempontot vegyél figyelembe a cipő kiválasztáshoz. 

Ezekről a témákról lesz szó a bejegyzésben:

  1. Miért van szükség munkavédelmi cipőre vagy bakancsra?
  2. Milyen munkához keresel munkavédelmi cipőt?
  3. Az EN ISO jelölések
  4. Fontos szempont a kényelem
  5. A munkavédelmi cipő stílusa

Miért van szükség munkavédelmi cipőre vagy bakancsra?

Mit és miért kell tudnia egy munkavédelmi lábbelinek? Egyrészt, ahogy a neve is mutatja, ezeknek a speciális cipőknek az egyik elsődleges feladata a láb fizikai védelme. Egy ilyen cipőnek meg kell védenie a lábat minden, a munkád során felmerülő balesettől. Fizikai munka esetén ez az egyik legfontosabb szempont. Hiszen munkakör függvényében többféle baleset is érheti a lábat, szennyeződések, maró anyagok, esetleg a lábfejre eső éles vagy nehéz tárgyak. Ezért ha olyan jellegű munkát végzel, amelynél fennállnak ezek a kockázatok, akkor fontos, hogy megfelelő cipőben dolgozz.

A másik fontos szempont a láb kényelme. Ha napi több órát dolgozol kényelmetlen cipőben, akkor hosszú ideig nem megfelelő testtartásra kényszerülsz. Ennek pedig meglesz a következménye, sőt, dominószerűen, egymásra hatva jelenhetnek meg az egészségügyi problémák. Hiszen a test egyszercsak jelezni fog. A túl szoros vagy túl nagyméretű cipő is tipikus példa erre, de a talp kényelmére, sőt az egész lábfejre, és a láb megfelelő kitámasztására is oda kell figyelni. 

A kényelmes, ergonomikus munkacipő, melynek anatómiai kialakítása van, azaz az emberi test sajátosságaihoz illeszkedik, minden munkakörben fontos. Hiszen nem csak a fizikai munkát végzők esetében számít. Az ülőmunkát végzők helyzete más, nálunk inkább a folyamatos ülésre kell odafigyelni. A lényeg, hogy bárhogy és bárhol is töltjük azt a 6-8-12 órát, mindig legyen rajtunk megfelelő cipő. Fizikai munka esetében munkavédelmi cipő. 

Milyen munkához keresel munkavédelmi cipőt?

Nem létezik általános munkavédelmi cipő, ami minden problémára és létező hatásra megoldást és védelmet jelent. Szép is lenne. De furcsa is, hiszen az egyes tulajdonságok kizárják egymást. Például nem lehet egy munkavédelmi cipő egyszerre saválló és jól szellőző, vagy éppen hiperkönnyű, de acéllal erősített.

Ezért priorizálnod kell. A saját biztonságod, kényelmed érdekében. Gondold végig, hogy milyen hatások érhetnek a munkád során. A szabadtéren végzett munkák során a vízálló, illetve az időjárás elemei ellen megfelelően védő cipőre van szükség. Egy építkezésen a megerősített orr és talprész lehet nagyon fontos. Ha magasban dolgozol, akkor csak csúszásgátlós talppal felvértezett cipőben érdemes hozzálátnod a napi teendőidnek. 

Csúszásmentes munkavédelmi cipő 

Csúszásmentes munkavédelmi cipőre nagyon sok munkakörben lehet szükség. Az építkezéseken dolgozók mellett akár egy asztalosnak, vagy bármilyen műhelyben végzett tevékenységhez praktikus választás lehet ez a talpkialakítás. Gyártósoron, sőt, akár éttermi konyhában is szükség lehet erre a védőcipőre. Miért? Mert ahol találkozhatsz csúszós anyagokkal a padlón, ott a legjobb, ha ilyen óvintézkedéssel véded meg testi épségedet. Vagy a dolgozód testi épségét! Léteznek olajálló, antisztatikus talppal rendelkező cipők, melyek például olyankor segíthetnek, amikor szennyezett területen, esetleg egy műhelyben, gyárban dolgozol. Elektronikus vagy robbanásveszélyes környezetben.

Az ilyen cipőket is egy szabvány mentén minősítik, ezért a szabvány által előírt kritériumoknak megfelelő csúszási ellenállású talp lesz számodra megfelelő. A kritériumok a munkakörtől függnek, és a cipő minősítésnél az ellenállást mérik: mennyire csúszik a cipő horizontális felületen. Így egyértelmű, hogy csak a megfelelő talpkialakítással minősül egy cipő csúszásmentes munkavédelmi cipőnek.

Milyen jelölések vannak? Ha csúszásmentes munkavédelmi cipőt keresel, akkor vagy az SRA rövidítést kell keresned, amely azt jelzi, hogy a cipőtalp vizes és tisztítószeres csempén vagy kerámiapadlón nem csúszik. Az SRB jelölésű cipő talpa már a glicerines fémpadlónak is ellenáll, csúszásbiztosnak van minősítve ilyen környezetben. Előbbi egy éttermi konyhán, utóbbi például egy gyártósoron jöhet jól. Az SRC jelölés azt mutatja, hogy mind az SRA mind az SRB minősítés kritériumainak megfelel a cipő, tehát bombabiztos megoldás.  

munkavédelmi cipő

Védőcipő forró anyagok ellen

Bizony amikor munkavédelmi cipőt keresel, akkor van, hogy a hő elleni védelemre is érdemes gondolnod. Kinek van erre szüksége? Gondold csak végig, hogy milyen munkakörnyezetben és hogyan dolgozol. Mikor számíthat a hő elleni védelem? Például tipikusan ilyen a vas- és acélgyártás vagy az alumíniumipar, de útépítés is, és más építkezések, ahol hővel találkozol. A kazánok mellett dolgozók, valamint például a hegesztő műhelyek munkásai is mind-mind ki vannak téve ilyen veszélynek, tehát esetükben szükséges a forró anyagokra tesztelt munkavédelmi cipő.

A HRO minősítésű hőálló talpú munkacipő akár 300 °C -on van tesztelve, 60 másodpercen át. Az ilyen minősítésű cipők talpát hivatalosan kontakt hőhatással szembeni védőtalpnak nevezzük. Alacsonyabb fokozatú védelmet nyújt a HI jelölés, amely hő elleni védelmet jelent, azaz a talp a már említett vizsgálati körülmények között 150 °C -ig nyújtott védelmet. 

Vízálló munkavédelmi lábbeli

Szabadtéri munkák esetén alkalmazkodni kell a különböző időjárási viszonyokhoz. Ha ilyen jellegű munkát végzel, akkor vízálló, mégis jól szellőző cipőkre van szükséged. Sokszor megerősített talprésszel, esetleg kompozit orrvédelemmel szerelik fel ezeket a cipőket. Így védve van a láb különböző veszélyes fizikai behatásoktól, például egy építkezésen. Így egy leeső téglától, rejtett szögektől,  törmelékektől is védve van a láb.

Mit kell tudni a vízálló cipőkről? Kétféle jelzést kereshetsz, ha óvni akarod a lábad a csapadéktól, nedvességtől. Az egyik a  WRU, amely vízlepergető felsőrészt takar.  Az ilyen cipők tesztelésekor 60 perc alatt a folyadék 30% -át tudta elnyelni a cipő. A WR jelölésű cipők azonban nem csak vízlepergetőek, de a vízáteresztéssel szemben is ellenáló. Tehát ezt a cipőt nevezhetjük vízállónak. Az ilyen cipők 15 percig áteresztés nélkül állják a folyadékot.

Megerősített sarok, talp, vagy orr

Talpátszúrás elleni védelemre szükség lehet bontási területeken, asztalosüzemekben, építkezéseken. Igazából nagyon sok olyan munkakör van, amikor még ha az általad végzett feladat nem, de maga a terep mégis megkövetelne ehhez hasonló védelmet. Például ha alapvetően szobafestő vagy, de kapsz egy olyan megbízást, ahol építési területen kell dolgoznod, egy előrehaladottabb épületrészben, vagy épp egy kaotikus felújítás során találkozhatsz mindenféle törmelékkel.

Többféle cipőmegerősítés létezik, ott van például védőkapli a lábat ért ütések ellen, mely készülhet alumínium acélból vagy kompozitból. A talp megerősítésének is több szintje van, a talpátszúrási védelem a legmagasabb szintű ezek közül. A sarokerősítés sokszor egyszerre védi a sarkat, valamint az ütéselnyeléssel a munka közbeni mozgás lesz sokkal komfortosabb, hiszen több órás kimerítő fizikai munkáról beszélünk, a cipő támogasson a kényelmes munkavégzésben is.

Az EN ISO jelölések

Sokféle EN ISO-val kezdődő rövidítés létezik. Ezek a védelmi szint különböző kategóriáit fedik. De a védelem típusa is kiderül belőlük, hiszen egy-egy munkakörben a fent leírt tulajdonságok kombinálására van szükség. A vegyi anyagokkal dolgozók esetében egyszerre kell csúszásmentesnek és vegyszerállónak lennie a lábbelinek, ahogy egy villanyszerelő esetében például a csúszásmentesség mellett a fémmentesség is számít. 

A biztonsági lábbeli, a munkavédelmi cipők első szintje

A Biztonsági lábbeli kódja ISO 20345. Az ilyen cipő alapkövetelménye például az acél, alumínium vagy a műanyag kapli, amely 200 J energiával zuhanó tárgyak elleni védi a lábat. Ezen felül az S-el kezdődő jelölések a kategória alapkövetelményeit kiegészítő plusz funkciókat jelentenek. Az S1 például zárt kéregrész és antisztatikus, sarok energiaelnyeléssel és fűtőolaj ellen védő járótalppal bővíti a cipő “szuperképességeit”. A következő szint, az S1P már az alapkövetelményeken és az S1 követelményein felül talpátszúrással, behatolással szembeni védelemmel van erősítve. Az S2 az alapkövetelményeken és az S1 követelményein felül a felsőrész a vízgőzáteresztést és a vízfelvételt sem engedi.

Az S3 jelölés mindezt kiegészíti átszúrás mentes talplemezzel. Így például ebben az esetben nem csak vízlepergető képességű, védett orrú munkavédelmi cipőd van, hanem olyan biztonsági lábbelid, ami még a szögektől, veszélyesebb és élesebb tárgyaktól is megvéd például egy építkezési terepen. Az S4 már egybe fröccsöntött esetleg vulkanizált lábbelit jelent, az előző három tulajdonság mellett, de nincs talpátszúrás. Az ötödik (S5) szint pedig talpátszúrás elleni védelemmel egészíti ki a cipő tulajdonságait. 

Hogyan jelölik a védőlábbeliket?

Védőlábbelik ISO 20346 kódúak, és a kategóriajelölés alapján 100 Joule-os energiával érkező tárgyak ellen tudja megvédeni a lábat. Ebben az esetben P betűt kapnak az egyes plusz funkciók jelölései, de ugyanazt takarják, mint az előző kategóriában az S. A P1 tehát zárt kéregrészt jelöl, a P2 vízáteresztés elleni védelemmel egészíti ki azt, és így tovább. Ez egyébként egy nem túl gyakran előforduló szabvány, nagy eséllyel nem fogsz találkozni vele.

Az ISO 20347 rövidítés munkalábbelit jelent. Ebben az esetben az O1. kiegészítés zárt kéregrészt, olajálló talpat, antisztatikus és energiaelnyelő sarkot tartalmaz. Merevítés nélküli munkalábbeli. Az O2 az O1 tulajdonságai plusz a felsőrész vízgőz áteresztőképessége valamint nedvességfelszívódás elleni védelem. Az O3 az O2 tulajdonságai kiegészítve a talp átszúrás elleni védelemmel.

Az ISO 17249 például olyan biztonsági lábbelit jelöl, amely láncfűrész elleni védelemmel van ellátva. A 13287 a csúszásmentességet jelölő ISO szám, míg az 50321 a villamos szigetelést fedi. A 13832 vegyszerállóságot jelöl, a 61340 pedig ESD védelmet. 

Fontos szempont a kényelem 

Talán a kényelem fontosságát felesleges is megindokolni a munkavédelmi cipők esetében. Az egésznapos fizikai munka során a komfort biztosítására is szükség van. Hiszen csak kényelmes öltözékben, a láb és a test fáradását hátráltató, frissen tartó és kényelmes, azaz főleg ergonomikusan kialakított cipőben lehet hatékony és gyors munkát végezni. Ezzel pedig a baleseteknek is kevesebb esélyt adhatunk. 

Mivel lehet fokozni a kényelmet? Sokat számít a már említett ütődéselnyelő sarok, amelynek hatását 6-10 órányi séta után egyértelműen lehet érezni, főleg persze azoknak, akiknek van összehasonlítási alapjuk, és érzik a különbséget az ilyen komfortfokozattal felszerelt és az átlagos cipők között. 

A lélegző bélés,  főleg az antibakteriális és formázott talpbetét egészségügyi és kényelmi szempontból is sokat számít, hiszen jóval kényelmesebb ilyen cipőben dolgozni. Az egésznapos állómunka során a kellemetlen, égető érzést, a munkát és a munkakedvet, az általános hangulatot romboló diszkomfortot tudjuk elkerülni. 

Ha olyan munkavédelmi cipőt választasz, amelynek kicsi a súlya, akkor az egésznapos gyaloglás lesz sokkal könnyebb és kényelmesebb. Ez természetesen munkakör függő, hiszen sokszor a cipő fizikai megerősítése, a lábfej védelme sokkal fontosabb. 

Legtöbbször egyébként a cipő talprészén kialakított technológiák segítik az embereket a legnagyobb kényelemhez. Ezért is fejlesztették ki a több rétegből álló talpat. Van olyan védőlábbeli ami kettő-három különböző keménységű anyagot használ a talp kialakításához, hogy a  lehető legkényelmesebb legyen.

A munkavédelmi cipő stílusa

A munkavédelmi cipő anyaga, ápoltsága és megjelenésének stílusa is számít. Egyrészt saját komfortérzeted miatt, hiszen a legtöbben jobban érezzük magunkat, ha stílusos a megjelenésünk, akár fizikai munkavégzés közben is.

De nem csak ezért számít. Akár egyéni vállalkozó vagy, akár céged van, ahol kivitelezők dolgoznak, már biztosan eszedbe jutott, hogy az igényes minőségű és megjelenésű munkaruha, munkavédelmi lábbeli mindig szakértelmet és igényességet sugall. Mert a megjelenés kommunikál a cégről, és a munkát végző emberről. Azt jelzi, hogy a cég és a dolgozó tudatossága az öltözködésre, még a cipőfűzőre és a sarokvédőre, a bőr felsőrészre és a stílusos varrásra is kiterjed. Tehát részletekbe menően igényes és precíz. A mai világban pedig ez az egyik legfontosabb érték ezen a piacon. 

Ezért akár céged, csapatod van, akár egyedül vállalkozol, és bármilyen munkát is végzel, ne feledkezz meg arról, hogy erre érdemes áldoznod. PR szempontból is.

Ha bármilyen kérdésed van a munkavédelmi cipőkről, keress bátran minket!

 

Fotó: unsplash