Barion Pixel

Tetőfedés zsindellyel: a régi-új trend

Bár nem kérdeztünk meg minden tetőfedő szakembert, a zsindely tetőt számos előnye miatt kedvelik az ácsok. Lehet, hogy nem értesz ezzel egyet, de az is lehet, hogy igazat adsz nekünk. Hoztunk néhány tudnivalót a zsindelyekről, amelyekkel érdemes tisztában lenned, ha tetőfedéssel foglalkozol!

Mi az a zsindely?

A zsindely kifejezést eredetileg hasított vagy fűrészelt fából (fenyő, tölgy valamint bükk, illetve külföldön gyakran vörös cédrus, gesztenyefa vagy tikfa) készült tetőfedő elemekre használták, amelyeket az épületek tetején pikkelyes elrendezésben helyeztek el. A fában kevésbé gazdag vidékekeken más anyagokból is készítettek zsindelytetőt, talán ennek is köszönhető, hogy a kifejezést egyes helyeken a lapos tetőfedésre, tetőcserépre is használják.

A zsindelyek klasszikusan enyhén ék alakúak. A tetőléchez szögekkel erősítik őket, azt az elvet követve, hogy a felső sorok alsó vége mindig takarja az alsó sort, így egymást fedve vízzáró réteget alkotnak.

Egyes források szerint már a rómaiak és a germánok már az ókorban zsindellyel fedték a tetőket. A középkorban is kedvelt tetőfedő módszer volt. Az egyes területeken eltért a gyakorisága annak függvényében, mennyire állt rendelkezésre minőségi fa alapanyag. Volt ahol presztízst jelentett, mert csak a magasabb társadalmi rétegbe tartozó polgárok házait és a templom tetejét fedte zsindelytető.

Hanyatlását az 1800-as évek végén az égetett tetőfedő cserép ipari gyártása, olcsóbbá válása és a tűzvédelmi szabályozások okozták. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen kikopott volna a használata. A fazsindely készítés már hagyományőrző mesterséggé vált, régi zsindelytetős házak felújításánál van rá leginkább kereslet, de mivel természetes, könnyű anyag és mert egyszerűen felszerelhető, sokan választják például nyaralójuk fedéséhez. Hátránya, hogy tűzveszélyes.

A bitumenes zsindely

A zsindelytető most mégis reneszánszát éli, ami egy apró, de jelentős újításnak köszönhető: a fánál ellenállóbb és biztonságosabb anyagból készítik, miközben megtartják a praktikus zsindelyformát. Ez az anyag nem más, mint a bitumen (sokszor bitumenes lemezként is hivatkoznak rá). Az üvegfátyol betétes, oxidált bitumen felső része palaőrlemény, melyet ásványdarabokból álló granulátummal szórnak meg, és öntapadása teszi lehetővé a stabilabb rögzítést. (Sőt, elkezdett terjedni az aluminiumból készült tetőfedő zsindely is.)

Számos olyan tulajdonsága van a bitumenes zsindelynek, amelyeknek köszönhetően fellépett a cserép mellé a legismertebb, leggyakoribb tetőfedők közé:

  • könnyű, ezért kisebb terhet kell elbírnia a tetőnek ez felújításkor jöhet igazán jól, amikor a teherbírás miatt sokszor korlátozódnak a lehetőségek;

  • gyorsan felhelyezhető, nem kell sokat várni, hogy elkészüljön az álomtető;

  • rugalmas és hajlítható, így különleges tetőszerkezetek bevonására is alkalmas;

  • méretre szabható, ráadásul kevés vágási veszteséggel vágható így bonyolultabb formák, íves tetők is beboríthatóak vele gazdaságosan;

  • vízzáró, hiszen a bitumen ellenáll a csapadékkal szemben, lehetetlenné teszi a nedvesség átjutását;

  • mivel por- és légzáró, jól szigetel, ami plusz megtakarítást jelent;

  • ellenáll az erős napsütésnek, nem fakul ki, ami az UV sugárzásnak ellenálló felületnek köszönhető;

  • bírja a forróságot és a fagyos időt, így ellenálló és évtizedekig nem kell javítani vagy cserélni;

  • rengeteg színben és formában kapható, így minden elképzelés megvalósítható vele;

  • dekoratív, esztétikus és modern. 

A zsindely tehát egy új trend

Nem véletlen, hogy a zsindelyezés az egyik legnépszerűbb tetőfedési formává kezdi kinőni magát. Kezdetben csak a régi palatető felújításához ajánlották, később kisebb tetők fedéséhez kezdték használni (autóbeálló, nyaraló, előtető, szerszámtároló, kutyaház), újabban azonban egyre gyakoribb, hogy ahol a dőlésszög 15°-tól, 85°-ig terjed, illetve tagolt, különleges formavilágú vagy íves tetők teljes fedését bitumenes zsindellyel végzik. (Észak-Amerikában a leggyakoribb tetőfedési forma.)

A bitumenes zsindely felhelyezése nem kifejezetten bonyolult, de oda kell figyelni a szakszerű és pontos kivitelezésre. Túlzás azt állítani, hogy bárki könnyen megtanulhatja a bitumenes zsindely felrakásának módját, akinek nincs hozzá előzetes tapasztalata vagy valamilyen szaktudása, az jobb, ha szakemberhez fordul. A nem megfelelő rétegrendi kialakítás hamar problémákat szülhet, például nagyobb viharoknál, a karbantartása ugyanakkor nehézkes.

Fontos a biztonság!

Akár ácsként vagy bádogosként a mindennapi munkád része a tetőfedés, akár csak bízva barkácsolási képességedben civilként állsz neki a tető fedésének, fontos, hogy ügyelj a biztonságra, nem gyerekjáték ilyesmivel foglalkozni (még ha te olyan profi is vagy, hogy annak érzed)!

Mindenképp használj valamilyen védőkesztyűt, hiszen könnyen megsérülhet a kezed egy rossz mozdulatnál. Érdemes vágásálló kesztyűt viselni, mert a leggyakoribb (és legbosszantóbb) ilyenkor az, mikor lehorzsolod a kezed és egy apró sérülés akadályoz a munkavégzésben.

Talán még a kesztyűnél is fontosabb, hogy megfelelő cipő legyen a lábadon! Könnyű és hajlékony lábbelit válassz, mivel a tetőn dolgozva szokatlan testhelyzetekben is stabilan meg kell támasztanod a lábad. A csúszásmentes talp, pedig, szinte magától értetődő, mindennél fontosabb, hogy a magasban dolgozva ne veszítsd el az egyensúlyod!
Válaszd akár a Cofra Zimmerer tetőfedő bakancsot, a Cofra Dachdecker Grey tetőfedő bakancsot vagy a Cofra Dachdecker tetőfedő bakancsot, a lényeg, hogy biztonságban érezd magad, hiszen úgy sokkal jobb munkát tudsz végezni és a megrendelő (vagy a család) is elégedett lesz!