Barion Pixel

A profi szobafestők így segítenek a megrendelőknek

Sokan azt a szobafestőt tartják igazán profinak, aki nem csak el tudja végezni a feladatot, amellyel megbízzák, hanem segíteni is tud a megfelelő falszín kiválasztásában. A minőségi munkavégzés és azt ezt segítő munkaruha – mint amilyen az egyszerre praktikus és strapabíró Dassy Flux derekas munkanadrág vagy a Cofra Kalamata derekas munkanadrág – csak az egyik ismérve egy profi szobafestőnek.

Legalább ugyanilyen fontos a segítségnyújtás. Ha szobafestőként Te is tudsz segíteni a megrendelőnek abban, hogy jól válasszon falszínt, akkor garantáltan elégedett lesz az eredménnyel.

Adunk most néhány olyan szempontot, amire ha felhívod a megrendelő figyelmét, akkor biztosan legközelebb is Téged hív, ha festőre van szüksége, sőt másnak is ajánlani fog Téged! 

1. szempont: Milyen hatást kíván elérni a fal színével?

Elsőre talán meglepően hangzik a kérdés, de ha jobban belegondolunk, különféle céljai lehetnek valakinek azzal, hogy milyen falszínt választ. Hiszen a színek hatást gyakorolnak mindenkire, képesek befolyásolni a hangulatot és a hőérzetet is.

Sokan szeretnének olyan színt választani lakásuk falára, amelyik tükrözi stílusukat. Aki hozzá közel álló színt keres, mert a stílusát szeretné kifejezni a színválasztással, annak tudod azt tanácsolni, hogy figyelje meg, milyen színű ruhákat hord szívesen vagy hogy milyen színűek azok a tárgyak (pl. a kulacsa, a kulcstartója, az autója vagy a telefontokjak), amelyeket minden nap használ. Így megfigyelheti, milyen színek állnak hozzá közel, és megfontolhatja, vajon a falon az jól mutatna-e.

Vannak, akik kifejezetten meg tudják fogalmazni, hogy otthon nyugalomra vágynak, például mert nagyon stresszesek vagy pörgősek a mindennapjaik. Akik ezt fogalmazzák meg, azoknak javasolhatod a kék szín valamely árnyalatát, hiszen a kék nyugtató hatással bír, sőt még a vérnyomást is képes csökkenti.
Aki, hasonló okokból, de inkább csendre vágyik az otthonában, annak a zöld lehet a jó döntés, mivel a zöld szín csökkenti a zajérzékenységet. 

Más határozottan inspiráló, élénkebb színeket szeretne viszontlátni a falán, mert otthon kreatív munkát végez, amihez szüksége van a serkentő környezetre. Nekik bátran lehet ajánlani a vörös színt, hiszen élénkségével képes inspirálóan hatni, de érdemes azért a tompább változatait alkalmazni.

2. szempont: Honnan érkezik fény a szobába?

Fontos a fal színéről való döntés során figyelembe venni, hogy milyen irányból érkezik természetes fény a szobába. A fény befolyásolja falak színét, a szoba hangulatát. 

Az északi irányból érkező fény hűvösebb hatást kelt: olyan szobába, amelyiknek az ablaka északra néz, kerülni kell a szürke alapú színeket, meleg árnyalatot érdemes ide javasolni.

Egy keleti fekvésű szobába, ahogyan azt sokan szeretik, reggel süt be a Nap, ezért lehet hidegebb tónusokkal kísérletezni, persze csak óvatosan.

A nyugati tájolású szobába a délutáni és a lemenő Nap fénye süt be, ezért reggel jólesik, ha meleg árnyalatával segíti kicsit a reggeli ébredést a fal színe.

Emellett rákérdezhetsz, hogy mely napszakban fog leggyakrabban időt tölteni a megrendelő szobában. Hiszen ha késő délután és este, akkor lámpafénynél is meg kell nézni a színek árnyalatát.

A kék szín nyugtató hatással bír.

3. szempont: Melyik szoba faláról van szó? 

A hálószobába nem éri meg túl élénk színeket választani, ugyanakkor a túlságosan hideg, hűvös színekkel óvatosan kell bánni, főleg azoknak, akik fázósabbak.

A gyomornedv kiválasztódása rideg, sötétebb helyiségben bizonyítottan csökken, így abba a szobába, ahol jellemzően étkezni fog a megrendelő (legyen az az étkező, a konyha, vagy akár a nappali), lehet derűs hangulatot árasztó, vidám színt, például a sárga valamelyik árnyalatát ajánlani.

Közismert, hogy a sötét árnyalatú színek szűkítik a teret, de ez nem azt jelenti, hogy félni kell a használatuktól. Egy tágasabb fürdőszobában még jól is jöhet, ha kicsit védettebb érzést kelt a fal színe.
Ugyanakkor az tévhit, hogy a fehér vagy a nagyon világos szín nagyobbnak láttatja a teret, sokkal inkább bántja a szemet egy nagy, hófehér felület, segítheted a megrendelőt azzal, hogy erre felhívod a figyelmét.

De akármilyen színek mellett is dönt, ne félj neki megemlíteni, hogy érdemes tartózkodni attól, hogy egy térbe kizárólag hideg vagy meleg színeket válasszon.

Ami az arányokat illeti, ajánlhatod neki a 60-30-10-es szabályt: egy domináns, világos vagy semleges szín (fehér, bézs, szürke) választását, amit kiegészít két hozzá illő erősebb, kontrasztosabb szín.

4. szempont: Milyen (lesz) a padlóburkolat a szobában? Milyenek (lesznek) a bútorok?

Fontos arra is gondolni, hogy a járólap vagy a parketta milyen színű, milyen árnyalatú (lesz), hogy azzal is összhangban legyen a fal színe. Nem jó, ha nagyon elütnek egymástól a talaj és a fal színei, mert úgy akár szédülést is okozhatnak.

Attól függően, hogy milyen falszínt választ valaki, egészen más megvilágításba helyezheti bútorait: egy régi bútor is áraszthat vintage hangulatot, ha fehér vagy világos fal mellé kerül.

Ha felhívod rá a figyelmet, hogy Dassy Atom munkakabátod és Dassy Flux derekas munkanadrágod milyen jól kiegészítik egymást, el fogják Neked hinni, hogy tudod, miről beszélsz.

Ha profi szobafestő vagy, akkor a Dassy Flux derekas munkanadrágot Neked találták ki!

 

Ha ezt a 4 szempontot megjegyzed, és a megrendelő segítségére tudsz lenni velük, akkor nem fog unatkozni Hultafors szobafestő szerszámkésed, garantáltan Téged keres majd mindenki!