Barion Pixel

Milyen munkavédelmi cipőt vegyek fel tavasszal?

ejex_blog_milyen munkavedelmi cipot vegyunk fel tavasszal?

A munkavédelmi cipő története

A munkavédelmi cipő története a 20. századig nyúlik vissza. A Red Wing Shoes Company volt a legelső vállalat, amely acél orrú csizmákat kezdett el készíteni. Ám csak az 1970-es években hagyták jóvá azt a rendeletet, ami garantálja a munkavállalók épségét és jóllétét. Eme törvénynek hála tették előírásos viseletté a munkavédelmi cipőket az építőiparban és a bányászatban dolgozóknak. Ezeknek a lábbeliknek az előállításában idővel a divatosság is lényeges szempont lett, mivel a gyártók ki akarták elégíteni a vásárlók igényeit és meg is akartak felelni annak. Immár nem csak az acélbetété volt az elsődleges szerep, megjelentek a műanyag és kompozit betétek is. Ennek következtében ezek a biztonsági cipők komfortosabbá és könnyedebbé váltak.
A munkavédelmi cipő kiválasztásánál a legfontosabb szempont lábunk megfelelő védelme. Hiszen alsó végtagjaink 26 csonttal és 38 ízülettel rendelkeznek, melyek a mozgásban is segítenek minket. Az izmokon és idegeken felül lábunkban megannyi ér és szalag is fellelhető. Ezért okoz akkora fájdalmat vagy akár hosszú távú problémát, ha belelépünk valamibe, vagy ráesik valami.

 

A lábbelik tulajdonságai

Az építőiparban foglalkoztatottak számára nélkülözhetetlen munkájukhoz a potenciálisan legalkalmasabb lábbeli viselése. Van olyan munkaterület, ahol a kellő védelem a legfontosabb, így itt a cipőfelsőrészen kialakított kapli nevű kemény orrész óvja a lábfejet a rá eső tárgyaktól, ezáltal sokkal kisebb kárral járna együtt egy ilyen baleset, mint egy átlagos cipőnél. Más munkaterületen a lábbeli vízlepergető tulajdonsága a leglényegesebb, így esős vagy vizes területen sem kell félni a beázás okozta kényelmetlenségektől. Máshol pedig az az elsődleges, hogy a választott cipő vagy bakancs olyan talplemezzel rendelkezzen, amely kiválóan véd a talpátszúrással szemben, így egy szög vagy vasdarab a lábbeli alját nem tudja majd keresztül szúrni.

 

De mire is figyeljünk tavasszal?

Ettől az évszaktól kezdve szoktuk javasolni a könnyű, lélegző munkacipő vagy munkabakancs viselését, aminek komfortosnak, megbízhatónak és nívós anyagból készültnek kell lennie. A legjobb választás a membránnal ellátott vagy a bőrből készült. A membránnal bevont lábbeli sajátossága, hogy ellenáll a szélsőséges időjárásnak is. A bőrből készült munkacipő ugyancsak jó választás, mivel egyszerű a tisztán tartása és jól is szellőzik, így a lábnak nem lesz melege benne. Javasoljuk még azokat a modelleket is, amelyek membrán és bőr összetételéből készültek, amely mindkét anyag előnyeit egyesíti. Ha a szokottnál mégis hűvösebb idő lenne, a legjobb döntés, ha gyapjú tartalmú zoknit veszünk fel, ami melegen tartja, ugyanakkor szellőzteti is a lábat. A legmelegebb napokra is létezik megoldás, az úgy nevezett munkaszandál, amely megjelenésében nem hasonlít a sportszandálra. Jól védi az alsó végtagokat, akár a vágások ellen is. Pozitív tulajdonsága, hogy ugyanúgy lábujjvédővel rendelkezik, mint a cipő vagy bakancs. Benti munkálatokra a meleg helyiségekben való munkavégzéshez is viselhető.

 

Megnézem a munkavédelmi cipőket