Barion Pixel

Kültéri munkaruha: Hogyan öltözködjünk rétegesen a hidegben?

kültéri munkaruha

A kültéri munkaruha esetében a minőség és a kialakítás mellett arra is ügyelni kell, hogy rétegesen öltözzünk. A téli időszakban kifejezetten fontos a megfelelő kültéri viselet. Mit és hogyan viselj szabadtéri munka során? 

Nem lehet túlhangsúlyozni a réteges öltözködést

Téli szabadtéri munkák és sportok esetén nagyon fontos a réteges öltözködés. Hogyan is kell elképzelni az egyes rétegeket?

Az első réteg a bőrrel érintkező ruha. Általában a bőrnek is kellemes pamutviselet a legjobb, azonban nem akkor, amikor nagyon melegen szeretnénk felöltözni. Fontos ugyanis, hogy amikor több réteg ruhát viselünk, a legalsó ruhadarabnak legyen jó nedvszívó képessége, hogy elvezethesse az izzadságot. Ehhez egésznapos téli kültéri munka során profi alulöltözetre lesz szükséged! Válassz olyan kényelmes és kellemes öltözetet ilyenkor, amely szabad mozgást biztosít számodra! Például a Dassy Pierre ruháink kifejezetten alkalmasak erre.

A középső réteg szerepe a hőszigetelés, mivel megtartja a test melegét. Általában a gyapjút vagy a tollból készült darabokat javasolják erre a célra. A munkavédelmi ruhák esetében viszont figyelembe kell venni azt is, hogy a ruhadarabok ne akadályozzanak a mozgásban. A lehető legkönnyebb mozgást biztosítsák! Kényelmes és meleg viselet lehet ez a Dassy polár pulóver.

A külső rétegnek, mely a harmadik réteg, nagyon fontos szerepe van. A széltől és a csapadéktól kell megóvnia minket. Méghozzá úgy, hogy közben jól kell szellőznie, hogy az izzadság el tudjon párologni. Manapság már gyártanak olyan kabátokat, melyekben egyszerre található meg a középső hőtartó és a külső vízálló-szellőző réteg. Munkaruha esetében nálunk találsz ilyen kialakítású kabátot a kínálatban. 

kültéri munkaruha

Milyen elvárásoknak feleljen meg a kültéri munkaruha?

A kültéri munkaruhákat szerepük alapján érdemes kiválasztani, hiszen egy aláöltözetnek, ahogy feljebb is olvashattad, más a szerepe, mint például a kabátnak, ezért más is az elvárásunk felé. Emellett természetesen a munkavégzés típusa sem mindegy. Mennyit és milyen körülmények között kell mozognunk munka közben? Fedett helyen vagyunk, pontosan milyen időjárási körülményekhez kell alkalmazkodnunk?

A szabadtéren viselt munkaruhákról általánosságban elmondható, hogy elvárás a magas minőség, a megfelelő, szakadásmentes anyagok használata. Legyen kényelmes a viselésük, ne korlátozzanak a mozgásban. Plusz kényelmi funkció a sok különböző méretű zseb, amely segít abban, hogy mobilak legyünk. Hogy egy-egy eszközt magunknál tudjunk tartani, így mindig minden kéznél lesz.

Vegyük figyelembe a munka körülményeit. Például ha sok intenzív, megerőltető testmozgással jár a munka, akkor egyrészt akár a külső réteg, a nadrág és a kabát bélése is legyen alkalmas az izzadság elvezetésére, másrészt nagyon jól szellőzzön a héj réteg. Ilyenkor legyen nálunk tartalék pulóver, amelyet akkor veszünk fel, ha csökken a munka intenzitása, és áthűltünk. Ha egyhelyben, kevés mozgással végezzük a téli kültéri munkát, akkor érdemes minél vastagabb kabátot választani. Ha sok gyaloglással jár a munkánk, akkor könnyebb, jól szellőző kabátra lesz szükségünk, mert a mozgás során úgyis átmelegszünk, a ruha súlya miatt pedig így könnyebb lesz a mozgás. Tökéletes viselet lehet ez a téli munkanadrág, amely jól szellőzik, elvezeti a nedvességet, mégis melegen tart.

Ha pedig forgalmasabb helyen végzed a munkád, akkor fontos szempont lehet, hogy a kültéri munkaruha láthatósági csíkokkal, fényvisszaverő kiegészítőkkel is el legyen látva. A legtöbb esetben a téli, kültéri munkaruhák esetében a gyártók oda szoktak figyelni erre a kritériumra is.

Összességében tehát kültéri munkavégzés esetében a ruhák kiválasztásánál a réteges öltözködés mellett arra kell figyelned, hogy a munkavégzés típusához, intenzitásához öltözködj, a ruha pedig ne korlátozza a szabad mozgásodat, legyen minél könnyebb viselet.