Barion Pixel

Burkoló vagy? Így segíthetsz a megrendelődnek!

burkoló

Egy burkoló kivitelezőként olykor nehezen találhatja meg a határt: csak végrehajtja a kérést, vagy esetleg tanácsokat is ad a megrendelőnek? Hol kezdődik és hol ér véget a feladatod? Nézzük meg!

Kivitelező, tanácsadó, lakberendező: ki is vagy?

Egy vállalkozó úgy is gondolkodhat, hogy csak végrehajtásra szerződtetik őt, ezért elvégzi a munkát, ahogy a megbízó kérte, és mossa kezeit. A másik véglet pedig az lehet, mikor egyenesen lakberendezői döntésekig jut el a szakember, túllépve a műszaki és technikai kérdéseken, és véleményének nem szakmai, hanem szubjektív elemeivel is belefolyik a munkába. Hol húzzuk meg a határt?

A válasz az, hogy temperamentumtól, személyiségtől függhet, hogy számodra mi az ideális megközelítés. De van két fontos dolog, amit vállalkozóként és szakemberként érdemes szem előtt tartanod. Az egyik az, hogy ha tanácsot kérnek tőled, érdemes legjobb szakmai tudásod szerint segíteni a megbízókat, már a burkolat, de a rögzítőanyag és a fuga kiválasztásánál is, már csak azért, hogy szakmailag felvállalható minőségű végeredményt adhass át, amelyhez a nevedet is adhatod. És a lelkiismeretedet is. Mi a másik? A vállalkozó nézőpont. Ha többet adsz a minimumnál, ha plusz, be nem árazható segítséget adsz a megbízódnak, azzal bizalmat építesz. Erősíted a köteléket közöttetek, és nagyobb eséllyel tovább is fognak ajánlani. Nem arra biztatunk, hogy pusztán érdekből így állj a munkádhoz, hanem inkább arra, hogy gondold végig a dolgoknak ezt az oldalát is.

Miben adj tanácsot burkolóként?

A legjobb, ha már a burkolat kiválasztásakor segítesz a megbízódnak. Persze nem minden esetben kerül sor arra, hogy hozzád fordulnak, de szerencsés helyzet lehet, ha néhány szakmai tanácsod hatására már időben a megfelelő minőségű és méretű burkolatot választják ki. Ezért ha van lehetőséged, adj néhány technikai tanácsot!

Technikai tippek

Gondolj bele, hogy mekkora segítség lehet néhány jó tipp tőled azoknak, akik teljesen laikusak a témában. Főleg, ha rossz döntést készülnek hozni. Mire gondolunk? Olyan segítségre például, hogy erősen igénybevett, forgalmas helyre magas kopásállóságú, magas minőségű járólapot kell választani. Legalábbis ha nem szeretnék pár éven belül újraburkolni az egész felületet.
Vagy például azt is érdemes elmagyarázni a megrendelőnek, ha épp kerámialapot válsztott, hogy az csak fugával burkolható.
De a fuga méretét is beszéld meg vele, például, hogy beltéren is legalább 2mm-es fugára van szükség, kültéren pedig 3 mm-nél ne legyen kisebb a fugaréteg mérete.

Melyek az aktuális trendek, és hova mi illik?

Nem vagy ugyan lakberendező, de azért nem árt képben lenned az aktuális csempedivattal. Persze az is nagy segítség, ha tapasztalatod van olyan lelőhelyekről, ahol stabil raktárkészlet van, illetve nagyjából tudod, hogy melyik típusú, márkájú termékek azok, melyek még biztosan elérhetőek.
Érdemes például elmagyaráznod a megrendelőnek, hogy az örök klasszikusok mellett azért érdemes kiállni, mert a gyorsan változó divat hamar elavulttá tehet egy drágán átalakított fürdőszobát. Persze a konyhai hátfallal is ez a helyzet, de talán kevesebb kiadással módosítható, ha meggondolja magát a megrendelő.

Éppen emiatt a természetes hatású, natúr csempék, és a klasszikusan elegáns megjelenésű, például enyhén márványhatású burkolat jó döntés lehet, hiszen a burkolat trendek jönnek-mennek, de ez a felvázolt két irány viszonylag állandó.

A nagy lapok növelik a teret, ezért kisebb és nagyobb fürdőszobában is jól mutatnak. Jó, ha néhány ehhez hasonló alapkérdéssel is tisztában vagy, hogy jó tanácsot tudj adni!

burkoló festő dassy
A Dassy burkolóknak és festőknek tervezett munkanadrágja. Élmény benne a munka!

Reméljük, hogy néhány hasznos gondolatcsírával már hozzá is tudtunk járulni ahhoz, hogy még sikeresebb vállalkozó, kivitelező, burkoló legyél. Persze a szaktudás a te tereped, a megfelelő védőfelszerelés és munkaruha pedig a miénk. Ha a nyári hőségben a lehető legkomfortosabb ruhát keresed, amely praktikus is, és a kényelme miatt növeli a munkabírásod, akkor fordulj hozzánk bátran! Akár kész szettet is összeválogatunk neked! Vagy az egész brigádodnak!