Barion Pixel

5 tipp munkavédelmi cipő választáshoz

munkavédelmi cipő

A munkavédelmi cipő kiválasztásához érdemes elolvasnod ezt a bejegyzést! Néhány tipp, amely mindenkinek jól jön, aki ilyen cipő vásárlása előtt áll! Kattints, olvass, és vegyél olyan munkavédelmi lábbelit, amelyben kényelmesen és biztonságosan tudsz majd dolgozni!

1. Milyen munkához használjuk?

A munkavédelmi cipőt minden esetben úgy válaszd ki, hogy számításba veszed munkád körülményeit. Így például azt is, hogy mennyit és hogyan mozogsz a munkád során, milyen hőmérsékleti viszonyok között kell dolgoznod, és milyen veszélyek érhetik a lábad? 

Hiszen a munkavédelmi cipőket különböző típusú munkákhoz tervezik. Erre különböző besorolások is léteznek, melyek a munkakörtől függnek.

Nem csak a kategóriák, hanem a speciális megerősítéssel bíró felületek is testreszabottak. Például a cipők zuhanó tárgyaktól, vagy nyomástól is védhetnek, bizonyos fajta megerősítések a vegyi anyagok elleni védekezést segítik, míg vannak melyek a hideg ellen óvják fokozottan a lábat. Egyébként ezekre is léteznek különböző kódok, jelölések. Minden jellemzőt vegyél tehát figyelembe a cipő kiválasztása során. Mennyire szellőzzön, könnyű legyen, mert intenzív mozgással jár a munkád? Minden szempontot gondolj át, hogy a lehető legprofibb cipőt választhasd ki, melyben öröm lesz dolgozni!

2. A cipő anyaga

A munkavédelmi cipők kedvelt anyaga a marhabőr. Sok érv szól mellette, például természetes, jól szellőző anyag, melynek verhetetlen a kopásállósága is. Strapabíró, és magas esztétikai színvonalú, így egy bőr munkavédelmi cipő még munka közben is hozzájárul az igényes megjelenéshez. A bőr hátránya, hogy nem vízálló, ezért olyan típusú munkákhoz javasolt, ahol inkább a jó szellőzés és a strapabírás a fontosabb, szemben a vízállósággal. A bőrcipőnek is sok különböző fajtája van, a munkavédelmi cipőket az erre alkalmas, minőségi bőrből gyártják.

Gyakori anyaga a munkacipőknek a  szintetikus szövet is. Ezek a cipők általában fele olyan nehezek, mint egy bőrcipő, és vízállóak. Emellett a vegyszereknek, savas, maró anyagoknak is nagyszerűen ellenállnak. A szintetikus szövet viszont nem annyira időtálló anyag, mint a bőr. Ezekre az eltérésekre nem minőségi, hanem funkcionális különbségként kell tekinteni. Akinek vízálló cipőre van szüksége, az a szintetikus felsőrészt választja, akinek fontos, hogy a cipő szellőzzön és ellenálló legyen, az a bőrt. Mindig a munkánkhoz képest kell mérlegelni!

3. Megerősített orr

Megerősített orr akkor fontos szempont, ha például építkezésen dolgozol, vagy bármilyen olyan helyen, ahol zuhanó tárgyak ellen kell megvédeni a lábad. Ha belegondolsz, hogy egy ilyen cipő akár a lábujjtöréstől is megvédhet, akkor már érzed a cipőválasztás fontosságát, és a munkavédelmi cipők jelentőségét.

A cipő orrát lábujjvédővel szokták megerősíteni. Vannak kompozit lábujjvédők és fémből készült változatok. Ezek hasonló mértékben védik a lábat, általában 200 joule erőhatásnak áll ellent. 

munkavédelmi cipő
munkavédelmi cipő, megerősített orral

4.  Extra, nem extra? Antibakteriális talpbetét

Ha már munkacipőt választasz, figyelj oda a higiéniára is. Szerencsére a gyártók nagyon elkényeztetnek minket, mivel nem csak designban és megjelenésben versenyképesek ezek a cipők, de a sok kisebb-nagyobb extra kiegészítő és funkció kimaxolja a komfortérzetünket is.  

Ilyen például az antibakteriális talpbetét, melyet akár bélelt, akár nem bélelt cipőhöz tartozik, nagy segítség lehet. Még akkor is plusz előny, ha jól szellőző cipőt viselünk. Ráadásul a munkavédelmi cipők talpa és talpbetétje általában olyan ergonómiai kialakítással készül, mely segít abban, hogy ne fáradjon vagy zsibbadjon el a láb az egésznapos munka során.

5. A munkavédelmi cipő legyen kényelmes

A cipő kiválasztásakor vedd figyelembe a lábméretedet is. De komolyan! Fontos, hogy ne legyen sem túl szűk, sem túl tágas a cipő, mert mindkét eset akadályozza a megfelelő mozgást, főleg hosszantartó fizikai munka esetén. Hiszen mikor fáradunk, csökken a kontroll, az ellentartás, a kényelmetlen pozíció kiegyenlítésének képessége. Ezzel pedig nem csak a komfortérzetünkre, de a testi épségünkre is kihathat a rosszul megválasztott cipőméret. 

A kényelmes talpbetét, a megerősített sarok, a cipő szellőzése és minden egyéb, a kényelmet szolgáló szempont legalább annyira fontos, mint maga  a fizikai védelem.